A nagyatádi gyógyfürdő termálkútjának hulladékhőjére alapozott közcélú geotermális fűtési rendszer kialakítása projekt kezdeményezése és előkészítése (Széchenyi 2020 TOP-3.2.2-15-SO1 pályázat finanszírozásával)

márc 31, 2023 | Referenciák

Munkatársaink kezdeményezésére és energetikai szakértőkkel együttműködve Nagyatádon olyan innovatív megújuló energia hasznosítási rendszert építenek ki, amely hasznosítani fogja a gyógyfürdő elfolyó termálvízének hőjét. Ez a megújuló energia a kulturális központ, a városháza, a turisztikai központ, a Baross Irodaház és a gyógyfürdő fűtését biztosítja majd. A 82 800 m³ gázt megtakarító megoldás a környezet védelme mellett évente minimálisan 5-6 millió forintot takarít meg a városnak.

A projekt eredményeképpen a középületeket termálvízvezeték-hálózat köti össze a Nagyatádi Termál- és Gyógyfürdő termelő kútja mellett kiépítendő puffertárolóval, a megfelelő mértékű előremenő hőfokszintet pedig az egyes intézményekben a termálvíz hőenergiáját hasznosító hőszivattyús rendszer biztosítja. A hőszivattyúk által igényelt áram megtermelésére az épületekre napelemeket is telepítenek. A projektben a geotermális energia fűtési célú hasznosítása a lehető legoptimálisabb, legköltséghatékonyabb módon, komplex szemléletben történik meg.

A fejlesztés a kiadások csökkentése és a környezet védelme mellett jó példával is elől akar járni, hogy mintáját a városlakók közül minél többen kövessék. Ezért a beruházás részeként olyan mérési és erre épülő demonstrációs eszközöket is beépítenek, melyek révén az önkormányzati dolgozók közvetlenül is láthatják a fosszilis energiafogyasztás csökkenését és a megújuló energiatermelést, javítva ezáltal az energiatudatosságukat, ami fontos lépés a fenntartható energiafelhasználás irányában.