A TRANSGEO projekt partner találkozója

ápr 29, 2024 | Hírek, Transgeo

Április 23-24 között került megrendezésre a TRANSGEO projekt 3. Partner találkozója Čakovec városában, Međimurje megyében. 

A TRANSGEO projekt célja a jelenleg működő, valamint a meglévő elhagyott kutak újraélesztése, és tevékenységei az említett geotermikus energiapotenciál értékelésére irányulnak, összhangban a geotermikus mező minden aspektusával kapcsolatos kutatási munkával. 

Földrajzi elhelyezkedése és természeti erőforrásai miatt Međimurje megye nagy energetikai potenciállal rendelkező régió, ahol nagy lehetőség van a megújuló energiaforrások felhasználására. A megye területén mintegy 50 mélyfúrású kút található, amelyek közül néhányat felszámoltak és felhagytak, a többi pedig a mihovljani kőolaj- és a vučkoveci, vukanoveci és zebaneci földgázkitermelő mezőkön belül található.

A találkozó során a folyamatban lévő feladatok jelenlegi állásának bemutatása és átbeszélése mellett a Partnereknek lehetősége volt a Međimurje Megyei Tudásközpont megtekintésére, valamint a Mihovljan olajmezőn jelenleg működő és használaton kívüli kutak megtekintésére is. A Međimurje Megyei Tudásközpont egy olyan kezdeményezés, amely egy régi laktanyát alakított át olyan központtá, amely oktatási, támogató és tudományos intézményekből áll és emellett proaktívan támogatja az üzleti szektort.

A Mihovljan olajmező 1988 óta van termelésben. A kőolaj kitermelése céljából 11 kutat fúrtak 1600 és 3000 méter közötti mélységben.

Tekintettel arra, hogy a fennmaradó gazdaságos szénhidrogénkészletek kimerüléséhez közelednek, a mezőt várhatóan hamarosan felhagyják, ami lehetőséget teremt a terület geotermikus energiapotenciáljának hasznosítására.