CASPER projekttalálkozó

ápr 16, 2024 | Casper, Hírek

A múlt héten került sor a CASPER nevezetű Interreg Europe projekt nemzetközi projekttalálkozójára Franciaországban. A CROST partnerként vesz részt e projektben magyar részről, partnerségben a Somogy Megyei Önkormányzattal.

A CASPER fókuszában a polgárok aktivizálása áll a zsugorodó vidéki területeken, annak érdekében, hogy az emberek e vidéki térségekben maradjanak és e területek vonzóvá válhassanak mások számára is.

Hangzatos szavak és célok ezek – de azt kell mondjuk, hogy Franciaországban e téren nagyon komoly és konkrét lépéseket tettek előre.

A tanulmányút során meglátogattunk több, ún. Third Place, azaz Harmadik Hely létesítményt. Ezek azok a helyek, ahol az emberek nem laknak, nem dolgoznak, hanem közösségi életet élnek. Meglátogattunk civil szociális és gyermekjóléti intézményt, közösségi házat, ahol co-working helyek és számítástechnikai szolgáltatások is elérhetők, fiatalok által üzemeltetett olyan közösségi épületet, melyben lehet enni, inni, van gyermekjátszó hely, van közösségi tér és még kerti színpad is.

E terek közös jellemzője, hogy civil kezdeményezésekre épülnek és legtöbbjük ún. cooperative, azaz szövetkezeti formában és nonprofit elven működik. E civil szövetkezeteket a régió (Nouvelle-Aquitane) támogatja anyagilag és szakértői segítséggel is.

Nagyon tanulságos volt látni, hogy Franciaországban mennyire előrehaladott a szociális gazdaság (social economy) és a francia régiók mennyire támogatják e civil kezdeményezéseket. Előremutató az, hogy e támogatások alapfeltételéül szabják, hogy a társadalom számára kimutathatóan hasznos tevékenyégeket is folytassanak e kezdeményezések.

Lenne mit átvenni Magyarországon ezekből a jó példákból és gyakorlatokból – reméljük ez a nemzetközi projekt is hozzájárulhat ahhoz, hogy ilyen kezdeményezések idehaza is elindulhassanak.

#InterregEurope#CASPER#socialeconomy#Somogy#NouvelleAquitaine