IBC tanulmányi út

jún 17, 2024 | Hírek, IBC

Az IBC projekt célja a természeti és kulturális értékek felértékelése a hátrányos helyzetű határ menti területeken a kerékpárutak transznacionális fejlesztése révén, a helyi veszélyeztetett csoportok bevonására összpontosítva. Az IBC kísérleti projektek és megoldások a befogadó útvonalak kezelésére és az ezüst korosztályok megcélzására, valamint a transznacionális marketing- és promóciós tevékenységek kíséretében a szociálisan befogadó kerékpárutak hozzáférhető, európai elfogadottságú hálózatához vezetnek.

Június 4-5 között került megrendezésre az IBC projekt tanulmányi útja Feldbachban, Ausztriában.

A projekt keretében tartott tanulmányi út a Vulkanland Route 66 mentén került megrendezésre, mely során a Partnerek történeteket hallhattak a régióról és annak fejlődéséről, valamint a „Steirisches Vulkanland” márka révén egy szegény határvidékből Közép-Európa kulináris hotspotjává válásáról.

1999-ben megalakult a stájer Vulkanland népszerűsítése egyesület, és ezzel hivatalossá vált a „Vulkanland” név. E mögött az a döntés húzódik meg, hogy a régió összes tevékenységét összevonják és láthatóvá teszik a „Steirisches Vulkanland” regionális márka segítségével.

Az IBC projekt partnerek együtt sétáltak el Feldbach lenyűgöző nevezetességéhez, a világ legszínesebb templomtornyához, valamint betekinthettek a Városháza épületébe is, majd kezdetét vette a tanulmányi út.

Az első állomás a LAVA BRÄU volt, mely az exkluzív söröket és a kivételes whiskyket képviseli. Az üzem bemutatása után alkalmunk volt megkóstolni az általuk készített italokat is.

A következő helyszínen, a Vulcano Ursprungban a látogatók meghallgathatják a három vulcanói gazdálkodó kitartó útját, akik mintegy 20 éve állítják elő az ízletes, levegőn szárított nyers sonkát, amely Európa egyik legjobbja. Ezek után természetesen lehetőség van a termékek kipróbálására is.

Megkóstolhattuk a „Sajtművész” – Fromagerie zu Riegersburg által készített termékeket is. Bernhard Gruber teljesen új, egyedi alkotásokat ötvöz a regionális alapanyagok széles választékával, az évszaktól, a főszezontól és az állat biológiai ritmusától függően. Kóstolókkal egybekötött túrái során a látogatók megismerhetik az általa készített sajtok különleges ízvilágát.

A Josef Zotter csokoládégyárába látogatók követhetik az öröm üvegútját, és végig kísérhetik a kakaóbabot a pörkölőüzemtől – a feldolgozás minden lépésén keresztül – a kész csokoládéig. A gyárlátogatás során a vendégek megállás nélkül élvezhetik a Zotter által használt alapanyagok és termékek kóstolását.

A tanulmányi út utolsó állomása ismét az italokról szólt. David Gölles új életet lehelt egy korábbi vendéglőbe Riegersburgban, és létrehozta a Ruotkers – House of Whiskey, Gin & Rum-ot egy fantasztikus helyen, csodálatos kilátással a Riegersburgi kastélyra. A Ruotkers – House of Whiskey, Gin & Rum exkluzív betekintést nyújt a whisky, a gin és a rum előállításába és tárolásába.

A tanulmányi úton után sor került a tapasztalatok megvitatására is, valamint a projektben várható teendőkről is egyeztettek a partnerek.